fbpx

INTERVIEW MULTI-PASSIONATE ONDERNEMER MANON

door | apr 13, 2021 | Interviews | 0 Reacties

Vertel iets over jezelf.

Ik ben Manon, een geboren en getogen Amsterdammer, maar inmiddels woonachtig in het prachtige Haarlem. Ik ben echt een creatieve duizendpoot en zou me echt niet een baan kunnen voorstellen waar ik dit niet in kwijt kan. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om een zelfontwikkelingsboek te lezen, te Netflixen, te spelen met mijn kat of lekker de natuur in te gaan. Mijn werk kenmerkt zich door 2 branches: social media marketing en videografie.

Hoeveel bedrijven heb je?

2! Ik werkte tot oktober 2018 zowel in loondienst (parttime) als dat ik ondernemer was. Dit werd echter steeds moeilijker te combineren. In 2017 had ik een jaar waarin ik 6 tot soms wel 7 dagen in de week aan het werk was en ik toen besloot: dit wil ik niet en dit moet je ook niet willen want dag vrije tijd! Ik kreeg in 2018 aanvragen die ik moest afwijzen omdat ik simpelweg geen tijd meer had. Het antwoord op de vraag of ik mijn bedrijf stop moest zetten was simpel: nee.

Er zit veel te veel een ondernemer in mij, dat zou ik niet willen. Totdat er een magisch lampje boven mijn hoofd verscheen die zei: “waarom ga je het niet allebei doen?” Achteraf klinkt het zo simpel, maar op dat moment was dat het niet. Ik had veel gedachten die begonnen met maar… ‘maar je hebt geen financiële zekerheid meer’, ‘maar wat als het mislukt’, ‘maar hoe ga je dat dan doen 2 bedrijven?!’ Uiteindelijk besloot ik de knoop door te hakken: ik plande een gesprek in met mijn leidinggevende en zei gespannen ‘Ik heb besloten 100% voor mezelf te gaan’. Hij lachte. Ik was verbaasd. Hoezo lachte die?! ‘Ik wist dat dit moment ging komen, ik had alleen gehoopt dat het wat later zou zijn’. Kennelijk hadden de meeste mensen al door: Manon, die gaat uiteindelijk 100% ondernemen. Alleen had ik dat zelf nog niet door.

Welke bedrijven heb je?

Mijn eerste bedrijf (Mint Deer Videoproductie) richt zich op trouwfilms en newborn films. Echt de particuliere kant dus. Fantastisch om al die emoties en blijheid op film vast te leggen. Mijn andere bedrijf (Modern Story) richt zich op sociale media marketing en bedrijfsvideo’s: de zakelijke kant dus. Hiervoor werkte ik bij een groot mediabureau op de sociale media afdeling. Dit doe ik dus nog steeds, maar dan nu voor mezelf. Je kunt mij inhuren voor sociale media uitbesteding (inclusief contentcreatie), social advertising, bedrijfsvideo’s en trainingen. Waarom ben je begonnen als ondernemer?

Tijdens mij studie had ik wat video’s voor de Hogeschool van Amsterdam mogen maken. Ook nadat ik was afgestudeerd (media, informatie en communicatie) werd ik gevraagd om video’s te maken. Vanaf toen begon het balletje te rollen: ik had een KVK nodig. Vanaf toen werd ik door mond tot mond reclame voor projecten gevraagd en al snel volgde mijn site. Ik vond (en vind) de vrijheid die je hebt met opdrachten enorm fijn. Ik kan zelf zeggen: deze opdracht past bij mij, of juist niet en heb niet een baas die mij vertelt welke opdracht ik wel en niet moet uitvoeren. De minder leuke taken van het ondernemen besteed ik uit: zoals mijn boekhouding. Zo ben ik alleen maar bezig met dingen die ik écht leuk vind en ook echt goed kan.

Hoe combineer je alles? En hoe hou je overzicht?

Op het begin zag ik vooral veel beren op de weg. Vooral omdat ik mijzelf ook nog eens heb voorgenomen om max 4 dagen in de week te werken = dus minder tijd. Ik plande een focussessie in met Ilona van Minimalistisch Ondernemen. Samen gingen we met mijn vraagstuk aan de slag en alles werd veel helderder.

Ik vind het nog steeds lastig en ben mijn draai nog goed aan het vinden (Modern Story bestaat sinds halverwege januari). Wat voor mij een goede tip was: plan dagen in met thema’s. Zoals: op maandag is het Mint Deer Videoproductie, op dinsdag mails, administratie en als ik aan mijn bedrijf wil werken en op donderdag en vrijdag Modern Story. Hierdoor ben je veel meer gefocust en loopt het niet door elkaar heen. Maar ik moet bekennen: ik vind het ook lastig als ik een mailtje zie binnenkomen om dan te denken: ik beantwoord die over 2 dagen, dus dat soort kleine dingen lopen nog door elkaar heen. Verder is plannen echt het ding!

Wat is een opmerking die mensen wel eens hebben gemaakt over jou en je bedrijven? 

Toen ik mijn baan in loondienst op had gezegd kreeg ik enorm vaak de opmerking ‘dapper’ of ‘dat je dat durft’. Er zat alleen een ondertoon in. Mensen hadden alle ‘maar’ gedachtes die ik ook had gehad (waar ik inmiddels over heen was). Hierdoor had ik wel een moment van twijfel, maar besloot: ik ga het gewoon proberen. Als het niet lukt dan heb ik het in ieder geval gedaan en dan zien we dan wel weer verder. Dat is nu ook echt mijn motto.

Mijn tweede bedrijf bestaat nu pas een paar maanden en het gaat eigenlijk heel erg goed. Ik ben dan ook zo dankbaar dat ik de keuze heb durven maken en dat er zoveel ondernemers het vertrouwen in mij hebben. Ik krijg vaak te horen dat mensen het knap vinden, het inspirerend vinden en een vriendin noemde me laatst een ‘powervrouw’. Zo zie ik mezelf niet, maar ik vind het wel fijn om te horen dat ik andere mensen kan inspireren. Ook mensen die twijfelen of ze willen gaan ondernemen en hun baan in loondienst opzeggen help ik nu graag over dat drempeltje, of eigenlijk drempel, heen.

Welk advies zou jij een andere multi-passionate willen geven? 

Focus. Ik denk dat je zonder focus al snel in halve paniek raakt omdat er zoveel meer op je pad komt dan bij 1 bedrijf. Focus dus ook echt in blokken. Als je het niet een hele dag doet, doe het dan in dagdelen. Plan bijvoorbeeld alle ochtenden in voor bedrijf A en de middagen voor bedrijf B. Oh en als laatst: sta er even bij stil dat je dit hebt bereikt: meerdere bedrijven. Hoe cool is dat?!

Inspiratie in je mailbox

Upgrade je leven en business met mijn persoonlijke nspiratie, motivatie, energie boosts en lifehacks!

Je bent succesvol in geschreven en ontvangt elke 2 weken Business Hacks waar je mee aan de slag kunt!

Inspiratie in je mailbox

Upgrade je leven en business met mijn persoonlijke inspiratie, motivatie, energie boosts en lifehacks!

Je bent succesvol in geschreven en ontvangt elke 2 weken Business Hacks waar je mee aan de slag kunt!